Uncategorized

Ce este catalizatorul auto si care este rolul lui?

Poluarea a devenit o problema foarte serioasa care afecteaza atat mediul inconjurator, dar sip e noi oamenii. Un catalizator auto este un dispozitiv foarte simplu care reuseste sa converteasca gazele nocive produse de arderea combustibilului, indiferent ca vorbim de motorina sau benzina, in gaze mai putin nocive. Catalizatorul este regasit pe sistemul de evacuare al fiecarui automobil. Deoarece temperatura optima pentru ca un catalizator sa functioneze cat mai efficient este intre 350 si 400 grate Celsius si de acea acesta este montat cat mai aproape de motor, pentru a beneficia de temperature cat mai ridicate cu putinta. La fel ca filtrul de particule, catalizatorul modern prezinta pasaje in forma de figure, iar daca vorbim de cele mai bechi ele au in interior mini bile ceramice, imbracate in substante catalitice.
Catalizatorii au un strat subtire de platina, rodiu si/sau paladiu. Aproximati 4 – 9 grame de metale pretiose sunt folosite la confectionarea unui singur catalizator. Platina este unul din cele mai scumpe metale pretioase, pe piata din Romania platina este aproape de doua ori mai scumpa decat aurul.
Un calatizator nou este foarte eficient, el are o procentaj de 99% de reusita, e drept ca procentul scade dupa cateva mii de kilometri, iar daca eficienta lui scade sub 90% iti va aparea un martor de eroare in bordul masinii pentru a te atentiona de o posibila deficienta a acestuia.
Catalizatorul pe care il regasim in masinile modern au trei actiuni, acela de a reduce trei tipe de gaze: monoxidul de carbon, NOX si COV. Si de obicei se utilizeaza doua tipuri de catalizatori, unul de reducea gazelor si inca unul de oxidare.
Temperaturile excesive pot duce la deteriorarea sau chiar distrugerea calatizatorului. Dar si contaminarea cu anumite substante chimice pot duce la deteriorarea acestuia. Spre exemplu fosforul sau sulful sunt sunt unele din cele mai comune substante care se gasesc in combustibil si ele pot reduce semnificativ eficienta catalizatorului.
Daca intr-o zi te trezesti si catalizatorul masinii tale nu mai functioneaza si nici nu se mai poate face nimic cu el, nu il arunca, cantitatea de platina dintr-un catalizator variaza de la 1 gram pana la 15 grame (si sa nu uitam ca platina este aproape de doua ori mai scumpa decat aurul). Iar catalizatoarele folosite pentru autoturismele diesel pot contine peste 15 grame de platina.
Dar nimeni nu garanteaza ca poate extrage materialele pretioase dintr-un catalizator defect, mai mult decat atat pentru a face acest lucru aveti nevoie de multe cunostinte din domenii, precum: metalurgie, chimie, dar si de si ustensilele necesare realizarii acestei operatiuni. Dar dupa munca si rasplata, poate unii dintre voi reusesc sa extraga metalele pretioase dintr-un catalizator foarte usor.
Pe vreme ce trece timpul exista tendinta de a elimina Platina din catalizatoare, cele mai vizate masini sunt cele pe benzina. La nivel global se incearca inlocuirea platinei cu aurul pentru masinile pe diesel din doua motive:
– Aurul este mult mai ieftin decat platina
– Un catalizator care contine aur poate scadea noxele cu pana la 40% mai mult decat un catalizator ce contine platina.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *