Articole Comunicat de presa

Sticla imprimata 3d: Unde s-a ajuns?

Desi manufactura aditiva este intr-o continua dezvoltare, spre deosebire de toate procedurile traditionale de fabricare a obiectelor, exista anumite tipuri de tehnici despre care se poate spune ca au atins perfectiunea. Printre aceste se numara si realizarea obiectelor tridimensionale din sticla, care pot fi realizate cu anumite modele de imprimanta 3d sticla.

Doua dintre cele mai comune metode prin care se pot printa obiecte tridimensionale este prin fuzionarea filamentelor sau prin sintetizarea selectiva cu laser, ambele dintre ele bazandu-se pe topirea materialului utilizat de imprimanta 3d. Astfel, materialul respectiv poate fi modelat in orice forma dorita. Pentru polimeri, este nevoie de cateva sute de grade Celsius pentru a topi materialul, insa pentru sticla, este nevoie de mii de grade Celsius pentru a putea incepe procesul de topire.

In anul 2015, au aparut primele modele de imprimante 3d care utilizeaza sticla ca si material. Insa, la peste patru ani de atunci, ce noi progrese au fost inregistrate in printarea 3d cu sticla?

Inainte de 2015, specialistii de la Micron3DP au reusit sa foloseasca ca si materiale de baza pentru anumite modele de imprimanta 3d, pulberea de sticla si prin anumite tehnici se reusea obtinerea unor obiecte 3d. Dar dupa 2015, acestia au dezvoltat un sistem prin care s-a reusit imprimarea obiectelor cu sticla topita. La scurt timp dupa, oamenii de stiinta de la Institutul din Massachusetts au anuntat ca si ei au dezvoltat o metoda prin care sticla aflata la temperaturi inalte a putut fi utilizata pentru a printa 3d anumite obiecte din sticla.

Incepand cu 2017, aceste tehnologii au fost imbunatatite si a fost finalizata prima imprimanta 3d sticla, complet operationala, iar aceasta si-a demonstrat capacitatile tehnologice in timpul Saptamanii de Design de la Milano.

Cu toate acestea, in ciuda noutatii pe care o reprezinta printarea 3d cu sticla topita, aceasta metoda are si unele dezavantaje, printre care rezolutia slaba. Anumite obiecte tridimensionale, precum vasele si bolurile nu necesita foarte multa precizie, insa anumite aplicatii de inalta tehnologie necesita microstructuri precise.

Din fericire, 2017 nu s-a limitat doar la aceste metode tehnologice de printare 3d cu sticla. Doua grupuri de oameni de stiinta din Germania si Statele Unite au dezvoltat metode alternative prin care se poate utiliza o imprimanta 3d sticla, fiecare dintre acestea utilizand tehnici diferite.

Cercetatorii de la Institutul din Karlsruhe au folosit un proces de stereolitografie pentru a crea obiecte complexe din sticla. Pe scurt, acestia au utilizat lumina pentru a intari materialele solide, strat cu strat.

In Statele Unite, cercetatorii au utilizat o cerneala speciala pentru imprimarea sticlei 3d, dar in loc de stereolitografie, metoda lor s-a bazat pe un proces de scriere directa a cernelii pentru a imprima obiecte 3d la temperature camerei.

Din 2017, anumiti cercetatori si-au interupt activitatea, in timp ce altii, atat din cei vechi cat si noi, au continuat sa lucreze la dezvoltarea proceselor de imprimare 3d in sticla, chiar daca cei de la Micron3DP au explicat faptul ca pentru a construi o piata pentru obiecte tridimensionale imprimate 3d este mai dificil de realizat decat dezvoltarea tehnologiei.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *