Uncategorized

Transport decedati s-a modernizat

Scene dureroase din trecut imi vin in minte. Ele sunt legate de decesul unor rude indepartate si de transportul lor la cimitir cu carul tras de boi sau de cai, pe un drum pietruit cu denivelari.

Eram copi hipersensibil si moartea oricui ma facea sa plang. Sufeream si daca eram intr-un autobuz sau intr-o alta masina si ne intalneam cu un mort.

Parca vad mortul asezat in casa lui de veci, descoperit, sa-l vada lumea, chiat daca avea fata desfigurata de suferinta si tremurandu-i capul la fiecare trecere a rotilor din lemn peste pietrele colturoase.

Tresarea bietul mort la fiecare soc si uneori mainile celor din familie se intindeau sa tina de sicriu, sa nu cada din caruta.

Apartinatorii vedeau toate acestea si se puneau si mai tare pe plans. Cu carul tras de bois au de cai, drumul pana la cimitir dura chiar si 2-3 ore, iar cand soarele batea cu putere, multi dintre cei aflati in cortegiu faceau insolatii si zaceau mult timp dupa aceea.

Neplacut era si daca ploua sau ningea, batea vantul sau era ger.

De la aparitia firmelor de repatriere decedati  gandite pentru readucerea acasa a romanilor morti departe de tara, transportul decedatilor s-a modernizat foarte mult.

Modernizarea serviciilor funerare au rolul de a diminua durerea familiei indoliate. Transportul funerar intern si international se face cu masini autorizate si foarte bine intretinute. Curate, cu sisteme de prindere a siciriului ca acesta sa nu alunece in timpul transportului ele asigura calatoria eleganta a decedatului din orice oras din tara sau din lume, la cimitir sau la capela, acolo unde asteapta familia.

Repatrierile decurg decent fiindca nu se admite aducerea in tara a decedatului, fara sigilarea capacului de la sicriu. Avem nevoie de imaginea perfecta a celor dragi si ne-ar indurera pana la moarte sa le vedem chipul mutilat de moarte.

Si pregatirea trupului neinsufletit se face mult mai atent astazi. Corpul este spalat bine, unghiile taiate si pilite, parul taiat si aranjat, la cerere se face si un machiaj discret al fetei pentru reconstituirea imaginii de odinioara, chiar daca se sigileaza sicriul. Exista multe credinte legate de destinul decedatului, de aceea se insista asupra tinutei sale impecabile la inmormantare. Cei care cred in inviere, sustin ca vor reveni la viata exact cum au fost asezati in sicriu, altii ca defunctul merge in rai si apare in fata sfintilor, cert este ca imbracamintea trebuie sa fie noua si eleganta, incaltamintea perfecta.

Aparitia firmelor de servicii funerare in tara noastra a insemnat diminuarea durerii si a responsabilitatii apartinatorilor, posibilitatea aducerii in tara a celor care mor in Anglia, Franta, Spania, Italia, Germania sau Moldova in cele mai bune si sigure conditii.

Timpurile acelea in care mortul era dus la cimitir cu carul cu boi, in 2-3 ore, iar capacul era descoperit si figura decedatului era analizata de asistenta si se comenta mult timp dupa inmormantare a trecut.

Apreciez faptul ca este respectata intimitatea persoanei care nu se mai poate apara, fiindca este mult mai elegant sa se puna capacul si pe sicriu sa se aseze un tablou reusit de-al sau sa ramana in memoria celor care au venit la inmormantare intr-o ipostaza frumoasa.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *