Grupul Air Liquide isi continua dezvoltarea in Europa Centrala

Air Liquide Romania anunta semnarea unui contract pe 15 ani cu grupul Saint-Gobain, unul dintre liderii din industria sticlei, pentru noua sa uzina de sticla plana de la Calarasi.

Air Liquide Romania anunta semnarea unui contract pe 15 ani cu grupul Saint-Gobain, unul dintre liderii din industria sticlei, pentru noua sa uzina de sticla plana de la Calarasi.

Asa cum stipuleaza noul contract, Air Liquide Romania va asigura proiectarea, instalarea si exploatarea unei noi unitati de separare a aerului care va furniza pana la 2000 de m3/ora de azot pentru Saint Gobain. Aceasta unitate, care va produce oxigen si azot, va dispune de o capacitate suplimentara si pentru deservirea altor clienti industriali, atat din Romania cat si din partea de nord a Bulgariei. Pornirea acestei unitati de productie este prevazuta pentru trimestrul III 2006 iar investitia facuta de Air Liquide Romania va fi de peste 10 milioane de euro.

In acelasi timp, Air Liquide Romania va implementa pentru site-ul de productie Sain- Gobain unitati de electroliza de tip HYOS pentru producerea unei cantitati de aproximativ 100 m3/ora de hidrogen.
Productia de hidrogen si azot va fi utilizata de Sain-Gobain pentru asigurarea unei atmosfere inerte de protectie, utilizata la trecerea sticlei printr-o baie de staniu. Acest tip de sticla este destinat in principal geamurilor folosite in constructii.

In legatura cu acest nou contract, Dragos Popa, Director General Air Liquide Romania a declarat : « Suntem extrem de incantati de noul contract semnat cu Saint Gobain, un lider in domeniu si un client Air Liquide in mai multe tari. Orasul Calarasi este situat la frontiera bulgara, aproape de Bucuresti si de Marea Neagra, regiuni in plina expansiune, cu un important potential industrial. Noua noastra capacitate de productie ne va permite sa intarim pozitia noastra in Europa Centrala ».

Despre air liquide romania

Divizia de sticla a grupului Saint Gobain a realizat o cifra de afaceri de aproape 4,4 miliarde de euro in 2004 si are aproximativ 37.000 de angajati. Ea este implantata in 39 de tari, fiind astazi numarul doi mondial si lider european in sticla plana.

Cu o prezenta in mai mult de 70 de tari, Air Liquide furnizeaza gaze industriale si medicale precum si servicii asociate acestora. Cu ajutorul solutiilor novatoare si bazandu-se pe tehnologii de ultima generatie, Air Liquide contribuie la fabricarea a numeroase produse necesare in viata cotidiana precum si la cresterea sperantei de viata, avand ca obiectiv principal o dezvoltare durabila. Fondata in 1902, Air Liquide numara aproximativ 36.000 de angajati, dezvoltand o relatie de incredere si de transparenta cu toti actionarii sai. Din 1971, de la publicarea primelor conturi consolidate, Grupul a mentinut o crestere regulata a rezultatelor sale. In 2004, cifra sa de afaceri a atins 9.376 milioane de euro, dintre care 80% in afara Frantei. Air Liquide este cotata la Bursa din Paris si este membra a indicelui CAC 40 si Eurostoxx 50.

Prezenta in Romania a diviziei de gaze industriale si medicale a grupului a inceput prin infiintarea in decembrie 1999 a filialei locale Air Liquide Romania S.R.L. In cei cinci ani de activitate, Air Liquide Romania a reusit sa isi creeze un portofoliu de clienti industriali semnificativi, ca de exemplu : Erdemir Romania, Yarnea, Inergy Automotive Systems, Otelinox, Compa-Piroux, etc.