Articole Comunicat de presa

Muzica folclorica traditionala

Muzica populara, cunoscuta si sub numele de muzica folclorica sau traditionala, s-a dezvoltat enorm in prima jumatate a secolului 20. Chiar si dinaintea secolului 20 se canta, iar majoritatea melodiilor erau transmise prin viu grai. Nu doar in Romania exista muzica populara, ci si in tarile balcanice si estice, chiar daca sunt mai multe combinatii de genuri intre folk, muzica lautareasca si chiar usoara.
Muzica populara romaneasca este unul dintre cele mai ascultate genuri la ora actuala si majoritatea dintre noi am crescut cu aceste cantece. De-a lungul timpului au existat foarte multi interpreti de muzica populara.
De obicei muzica populara se canta in formatii si ansambluri din care sunt nelipisite instrumentele muzicale. Saxofonul, chitara, acordeonul sau tambalul completeaza vocea minunata a solistilor. Instrumentele se folosesc diferit in functie de zone. Ca urmare in Oltenia, de exemplu, se foloseste mult fluierul, clarinetul si vioara, pe cand in zona Transilvaniei contrabasul si tambalul. Fiecare zona a Romaniei are o istoria a sa care este transimisa prin muzica populara. Deseori in aceste cantece se folosesc regionalisme specifice, iar oamenii iubesc sa asculte astfel de ansambluri indiferent de statut social sau varsta.
Cea mai cunoscuta si apreciata cantareata de acest gen este Maria Tanase care era poreclita “Pasarea maiastra”, de catre marea personalitate literala Nicolae Iorga. Astazi un ansamblu celebru din Romania ii poarta numele si a fost format din membrii foarte cunoscuti de-a lungul timpului. Si in prezent Ansamblul Folcloric “Maria Tanase” se bucura de nume rasunatoare cum ar fi Constantin Enceanu, Niculina Stoican sau Maria Ionescu Capitanescu.
Maria Dragomiroiu, comparata deseori cu Maria Tanase, este o personalitate marcanta in muzica populara romaneasca, care a facut parte din mai multe orchestre si in 2004 a primit Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, de la Presedinte. Din aceasta lista de mari cantareti din istoria Romaniei face parte si Ion Dolanescu, cu peste 50 de albume si extrem de multe prezente la concerte si festivaluri. Acesta a fost casatorit cu o alta celebra cantareata romana cu peste 600 de melodii inregistrate, Maria Ciobanu. Din iubirea lor s-a nascut Ionut, care a mostenit talentul de la parinti, cu care a lansat si cateva albume ceea ce l-a facut foarte apreciat si indragit de iubitorii de folclor. Sunt o multime de interpreti de muzica populara care au purtat cu pasiune straiele traditionale romanesti si au adus prin cantec zambete pe chipurile romanilor cum ar fi Maria Carneci, Nicolae Furdui Iancu, Dinu Salajanu si multi altii. Important este faptul ca aceasta traditie nu se va pierde deoarece tinerii pretuiesc muzica populara si aleg o cariera in domeniu, astfel cantareti ca Gelu Voicu sau Lena Miclaus continua cu mandrie sa duca steagul muzicii populare cat mai sus. Vrei un artist pentru petrecere firma, spectacol, corporate party, aniversari, festivitati?
De obicei muzica populara este tot timpul auzita la evenimente, unde diferiti interpreti vin pentru a-si arata repertoriul bogat si a bucura lumea cu piese adunate de prin diferite colturi ale Romaniei. Astfel au luat viata dansurile populare fara de care nuntile sau botezurile nu are avea acelasi farmec. Invitati care mai de care incearca sa se conformeze ritmurilor impuse de muzicenii alesi.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *