Uncategorized

De ce sa alegi panouri fotovoltaice monocristaline

Panourile solare fotovoltaice monocristaline au fost alegerea primara de multi ani. Acestea sunt printre cele mai vechi, cele mai eficiente si cele mai fiabile modalitati de a produce energie electrica de la soare.

Fiecare modul este fabricat dintr-un singur cristal de siliciu si este mai eficient, desi este mai scump decat tehnologia cu panouri fotovoltaice policristaline si cu strat subtire, mai noi si mai ieftine. Le puteti recunoaste dupa culoarea lor, care este de obicei albastru negru sau irizat.

E-acumulatori.ro este magazinul care comercializeaza aceasta vasta gama de panouri fotovoltaice monocristaline la preturi foarte convenabile.

Cum se fabrica celulele monocristaline

Din moment ce numele implica acest tip de panou solar sunt unice in utilizarea lor de un cristal unic, foarte pur de siliciu. Folosind un proces, similar cu realizarea semiconductorilor, dioxidul de siliciu de pietris de cuartit sau cuart zdrobit este plasat intr-un cuptor cu arc electric. Apoi se aplica caldura si rezultatul este dioxidul de carbon si siliciul topit. Acest proces simplu da siliciu cu un procent de impuritate, util in multe industrii, dar nu in industria celulelor solare, ceea ce necesita un nivel de puritate mult mai ridicat.

Aceasta se realizeaza prin trecerea unei bare de siliciu impur, printr-o zona incalzita, de mai multe ori in aceeasi directie. Aceasta procedura “trage” impuritatile la un capat cu fiecare trecere. La un anumit punct, siliciul este considerat pur, iar capatul impur este indepartat.

Apoi, un cristal de seminte de siliciu este introdus intr-un aparat de crestere Czochralski, unde este inmuiat in siliciu policristalin topit. Modul traditional de adaugare a borului este de a introduce o cantitate mica de bor in timpul procesului Czochralski. Cristalul de seminte se roteste in timp ce este extras, formand un lingou cilindric din siliciu foarte pur.

Napolitanele sunt apoi taiate din lingou, apoi sigilate in spate si plasate intr-un cuptor pentru a fi incalzite usor sub punctul de topire a siliciului (1,410 grade Celsius) in prezenta gazului fosforos. Atomii fosforului “se toarna” in siliciu, care este mai poros pentru ca este aproape sa devina lichid. Temperatura si timpul dat procesului sunt atent controlate pentru a asigura o jonctiune uniforma de adancime adecvata.

Campurile cu celule solare sunt complexe si mari (de obicei 10-50MW si peste 5.000 de metri patrati). Centrele de celule cristaline Si, bazate pe o tehnologie bine dovedita, pot fi operationale in decurs de 18 luni pana la doi ani de aprobare a proiectului si ar putea functiona la capacitate maxima dupa un alt an. La o instalatie de 50 MW pe deplin operationala, s-ar putea crea aproximativ 300 de locuri de munca, inclusiv operatiunile de operare, depozitare, fabricarea si administrarea aeriene. Numarul real va depinde de tehnologia aleasa si gradul de automatizare. Datorita cerintelor electrice ridicate, astfel de instalatii sunt localizate in mod obisnuit acolo unde costurile electrice sunt scazute.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *