Uncategorized

Tehnologia de compostare Gore Cover – metoda de introducere a deseurilor organice in Economia Circulara

Iridex Group Plastic, companie cu experienta in domeniul compostarii, propune una dintre cele mai performante si eficiente solutii de tratare a deseurilor organice: tratarea prin digestie aeroba in instalatii inchise cu sistem de aerare pozitiv si membrana semipermeabila ePTFE – Sistemul GORE® Cover. EPTFE (politetra florura de etilen expandat), este materialul cunoscut pe piata in special pentru haine si incaltaminte functionala, sub denumirea comerciala de GORE-TEX®, iar varianta industriala a acestui material este numita GORE® Cover.

Recunoscuta in industrie ca o tehnologie fiabila, tehnologia GORE® Cover asigura un proces eficient de descompunere biologica. Sistemul GORE® Cover reprezinta o solutie viabila pentru tratarea tuturor tipurilor de deseuri organice (resturi vegetale din productia agricola, dejectii animaliere, deseurilor verzi, a deseurilor alimentare, a altor deseuri organice separate la sursa, biosolide (namoluri), precum si pentru deseuri solide municipale). Tratarea statica cu sistem de aerare pozitiva, folosind tehnologia membranei semipermeabile, prezinta cel mai scazut nivel al emisiilor comparativ cu alte sisteme de tratare. Sub prelatele GORE® Cover se trateaza la nivel mondial milioane de m3 de materie organica pe an, in sute de instalatii distribuite la nivel global.

Compostarea este unul dintre procesele recunoscute pentru reintroducerea deseurilor organice in Economia Circulara, putand fi astfel valorificate corespunzator prin aplicarea lor pe toate categoriile de soluri care necesita fertilizare si refacerea texturii, inclusiv in agricultura si chiar in agricultura ecologica (daca materialul de intrare este corespunzator). Utilizarea sistemului GORE® Cover permite reducerea mirosurilor cauzate de procesul de descompunere aeroba cu pana la 97%, iar atat compusii organici volatili, cat si patogenii, raman sub membrana.

Varietate mare de deseuri organice tratate prin sistemul GORE® Cover

Deseurile de curte, deseurile alimentare, deseurile organice separate la sursa, deseurile de abator, deseurile verzi, legume/ fructe stricate, dejectiile animaliere, namolurile provenite de la statiile de epurare etc. pot fi transformate in compost. In fiecare caz, sistemul de compostare s-a dovedit flexibil, nu a provocat emisii de mirosuri si a oferit compost de foarte buna calitate pentru comercializare.

Ca urmare a cresterii numarului statiilor de epurare, exista o tendinta spre compostarea namolurilor. Aceasta tehnologie ofera multe beneficii de mediu, insa tratarea acestor deseuri este o provocare (au continut ridicat de umiditate, contin patogeni, dar si alti contaminanti de natura chimica) si necesita un control riguros al procesului.

Tehnologia GORE® Cover, propusa pe piata din Romania de Iridex Group Plastic, presupune amestecarea namolului cu material de structura (lemn tocat, resturi vegetale) intr-o anumita proportie, asezarea acestuia sub forma de gramada pe o platforma dotata cu un sistem de aerare fortata si acoperirea amestecului cu prelata GORE® Cover.  Aerarea este controlata automat de un sistem SCADA care primeste date de la o sonda de temperatura si un senzor de oxigen si comanda pornirea sau oprirea suflantei ce introduce aer in canalele de aerare. Astfel, compostul rezultat poate fi valorificat pentru utilizarea pe pajisti, gradini de flori si chiar in agricultura daca indeplineste conditiile necesare din punct de vedere fizico-chimic si microbiologic.

O alta categorie de deseuri potrivite pentru compostare sunt deseurile municipale solide. Scopul tratarii acestora in astfel de instalatii este reducerea de masa (biouscarea), biostabilizarea si igienizarea. Alternativ, se poate obtine Refuse-derived fuel (RDF) combustibil derivat pentru generarea energiei. Sistemul s-a dovedit eficient in rezolvarea problemelor de mirosuri pentru instalatii de tratare a deseurilor municipale solide care initial erau tratate in instalatii mult mai complexe, mai costisitoare si mai putin eficiente.

Prin compararea costurilor totale de achizitie si operare, sistemul GORE® Cover reprezinta solutia cea mai eficienta economic pentru tratarea deseurilor organice solide (compostare, stabilizare inainte de depozitare, igienizare si biouscare). Un model de implementare locala este proiectul pilot pentru compostarea namolurilor provenite de la Statia de Epurare a Apelor Uzate Mioveni, dezvoltat de Iridex Group Plastic, alaturi de partenerii sai W. L. Gore Associates GmbH si UTV AG, in toamna anului 2016. Proiectul este o colaborare de succes intre Primaria Orasului Mioveni, operatorul Statiei de Epurare a Apelor Uzate Mioveni – compania Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni – si Asociatia pentru o Apa Curata din Pitesti. Mai multe informatii despre tehnologia GORE® Cover puteti afla de pe site-ul www.iridexplastic.ro, sau luand legatura cu reprezentantii Iridex prin email la: compostare@iridexgroup.ro.

 

Despre W. L. Gore & Associates, Inc.

  1. L. Gore & Associates este o companie globala care realizeaza materialele ce transforma industrii si imbunatatesc viata oamenilor. Fondata in 1958, Gore si-a construit reputatia de a rezolva provocari tehnice complexe in cele mai exigente domenii – de la revolutionarea industriei de imbracaminte de exterior prin tesatura GORE-TEX® pana la a permite noi niveluri de performanta in industrii extrem de complexe. Compania este, de asemenea, cunoscuta pentru cultura sa puternica, orientata spre echipa si continua recunoastere de catre Institutul Great Place to Work®. Cu sediul in Newark, Del., Gore are aproximativ 9.500 de angajati si genereaza venituri anuale care depasesc 3 miliarde de dolari.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *