Uncategorized

Tipurile de freon auto

Vara se apropie cu pasi repezi si caldura este la un pas de a ne coplesi. Nu e asa ca e bine cand ne urcam vara in masina si ne racorim cu ajutorul aerului conditionat? Ei bine sistemul de aer conditionat pe langa faptul ca ne creaza un mediu placut si comod in masina, el mai are un rol de a proteja motorul masinii.
Cred ca nu mai este o noutate pentru voi ca sistemul de aer conditionat are nevoie de freon pentru a functiona. Freonul este o substanta/ compus chimic care are proprietatea de a transforma aerul cald in aer rece, el este incolor, inodor si neinflamabil. El este principalul fluid care ne ajuta sa mentinem orice incapere rece.
Dar dupa o iarna grea, cand nu am pornit deloc aerul conditionat este foarte posibil sa aveti nevoie de o incarcare freon auto. Incarcarea cu freon se realizeaza cu ajutorul unui aparat performat, care ii ajuta pe mecanici sa afle care este cantitatea exacta de freon de care masina voastra are nevoie pentru ca sitemul de aer conditionat sa functioneze cat mai bine.
Exista mai multe tipuri de freon auto, el poate fi de tipul HCFC (R22), de tipul HFC care este unul ecologic (R134a) sau cele de tip amestec (R407C). Cele mai comune freonuri sunt R-12, R-134A si mai nou HFO-123YF.
La jumatatea anului 1990, freonul cunoscut ca R-12 a fost interzis pentru ca s-a descoperit ca el afecteaza foarte mult stratul de ozon al planetei. Iar de atunci industria auto foloseste freonul R-134a. Diferenta fin aceste foua tipuri este ca R-134a nu distruge stratul de ozon. Acesta racitor se foloseste si astazi, dar in anul 2013 a inceput sa fie inlocuit cu o noua formula HFO-123yf. Acest ultim tip de freon este unul care nu are nici un impact asupra mediului inconjurator.
Daca simtiti ca sistemul AC nu mai functioneaza cum trebuie si ca aerul pe care acesta il emana este mai mult cald decat rece, ar fi bine sa mergeti la un service autorizat, care sa faca verificarile de rigoare si daca este cazul sa inlocuiasca freonul. Operatiunea nu dureaza mult si nici nu este foarte costisitoare. Iar beneficiile pe care aceasta incarcare cu freon le aduce atat masinii tale cat si tie. Spun ca te ajuta si pe tine, pentru ca atunci aceasta operatiune se desfasoara, freonul si uleiul vechi sunt eliminate, prin urmare bacteriile si fungi sunt eliminate si ele.
Chiar daca sistemul de aer conditionat functioneaza cum trebuie si nu simtiti nici o diferenta, trebuie sa stiti ca mecanicii recomanda ca o data la doi ani sa faci o incarcare cu freon. Iar daca sistemul AC a suferit modificari (indiferent de componenta care a fost modificata) trebuie este obligatoriu sa faceti aceasta operatiune. Ca sa evitati cat mai mult posibil incarcarea cu freon trebuie sa porniti cel putin o data la doua saptamani aerul conditionat. El trebuie pornit cateva minute chiar si pe timp de iarna.
Daca vrei sa beneficiezi de un mediu cat mai placut in masina ta e bine sa ai grija de sistemul de aer conditionat.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *