Uncategorized

Inteligența Artificială: cum ne ajută în viața de zi cu zi?

Ce este Inteligența Artificială? Dar Machine Learning? Cum e capabil un telefon echipat cu o Unitate de Procesare Neurală să facă mult mai mult și ce îl face mai eficient decât altele? E timpul să afli totul despre viitorul disponibil în prezent!

Ce este “Inteligența Artificială”? Conform filmelor și a cărților science-fiction, ne putem imagina o ființă puternică, un geniu digital care trăiește într-un super computer imens, având putere enormă de procesare. În imaginația noastră, această ființă este prezentă aproape peste tot în lumea virtuală, ajutându-i pe eroii povestirii să își atingă obiectivele sau să își creeze propriul drum. Iar de multe ori, adevărul se potrivește fanteziei destul de bine: ceea ce numim Inteligență Artificială oferă posibilități extraordinare bazate pe prelucrarea datelor și poate fi extrem de utilă în tot ceea ce facem, însă nu este o entitate conștientă de sine și, în mod curios, nici nu necesită un super computer pentru a funcționa.

Contrar aparențelor, Inteligența Artificială nu este “inteligentă” în sensul propriu al cuvântului – nu poate gândi creativ sau crea conștient, însa este capabilă să înțeleagă limbajul uman, să tragă propriile concluzii, să calculeze instant, să vorbească cu lumea și să desfășoare multe alte activități pe care noi le-am considera cu siguranță o manifestare a capacității intelectuale, dacă activitatea în cauză ar fi fost realizată de o ființă umană. Nu este de mirare că cei mai mulți dintre noi ne imaginăm AI ca o entitate aproape conștientă. Totuși, un termen mult mai potrivit, care reflectă unul dintre mecanismele principale ce compun ceea ce este considerată astăzi Inteligență Artificială, este tehnologia Machine Learning.

Astfel, software-ul care integrează funcțiile tehnologiei Machine Learning are o proprietate pe care programele obișnuite nu o au: poate învăța. Asta înseamnă că, în loc să se programeze o soluție pentru fiecare problemă pe care software-ul o poate întâmpina, se creează un cod care poate “inventa” o modalitate de a face față sarcinilor nou întâlnite, conform bazei de date furnizate și a informațiilor pe care le colectează pe cont propriu. Această metodă de operare este suportată de tehnologia inclusă în procesoarele Kirin 970, permițând smartphone-ului să se comporte într-un fel în care celelalte dispozitive nu pot să o facă.

Utilizarea tehnologiei Machine Learning bazată pe rețele neurale oferă un avantaj imens față de software-ul tradițional. Acesta din urmă, dacă întâmpină o problemă pe care creatorii sistemului nu au prevăzut-o, nu îi va putea face față. Mai mult, toate soluțiile pe care le conține sunt doar la fel de bune precum dezvoltatorii care le-au creat! Cu toate acestea, știm bine că nu există două situații identice, iar soluția optimă nu este niciodată cea care ar putea funcționa pentru mai multe situații.

În cazul Inteligenței Artificiale ce utilizează Unitatea de Procesare Neurală (NPU) încorporată în procesorul Kirin 970, software-ul care controlează diferite funcții ale telefonului evoluează, învață și se îmbunătățește pe baza datelor colectate în mod continuu. În plus, dacă întâlnește o situație neprevăzută, va învăța să o rezolve. Iar, dacă orice sarcină pe care ai putea-o efectua pe telefon, poate fi făcută mai repede, mai bine și mai eficient, AI va dezvolta cea mai bună soluție posibilă utilizând tehnologia Machine Learning. Mai mult, soluția nu va rămâne fixă. Dacă sarcinile pe care le efectueză, comportamentul tău sau condițiile în care lucrezi se schimbă, soluția se va adapta și ea noii situații.

Așadar, chiar dacă nu există vreun geniu digital care să trăiască în telefon, Inteligența Artificială bazată pe Machine Learning și asistată de Kirin 970 și rețeaua de procesare neurală, face să pară că aproape totul este posibil. Telefonul îți învață comportamentul, colectează date despre modul în care funcționează aplicațiile, controlează mediul în care operează și încearcă în permanență să găsească cele mai bune soluții posibile pentru fiecare problemă, soluții care permit bateriei smartphone-ului Mate 10 Pro să funcționeze mai mult decât cele ale altor smartphone-uri similare sau soluții care permit realizarea de fotografii de înaltă calitate chiar și în condiții dificile. În plus, sistemul oferă soluții care fac ca aplicațiile disponibile pe Mate 10 Pro să fie accesate mai rapid decât pe alte dispozitive și să fie optimizate în permanență.

Pentru prima dată, AI face ca telefonul să fie nu doar deștept, ci cu adevărat inteligent.

Despre Huawei Consumer BG

Produsele și serviciile Huawei sunt disponibile în peste 170 de țări și deservesc o treime din populația lumii. În anul 2017, Huawei s-a clasat pe locul al doilea în ceea ce privește livrările de smartphone-uri la nivel global. Compania deține 17 centre R&D în țări precum Statele Unite, Germania, Suedia, Rusia, India și China. Făcând parte din cele 3 filiale ale companiei Huawei, Huawei Consumer BG pune la dispoziția utilizatorilor săi telefoane mobile, tablete, accesorii inteligente, dispozitive pentru acasă și servicii cloud etc. Cu peste 30 de ani de expertiză în domeniul telecomunicațiilor, Huawei este orientată spre a oferi soluții inovatoare, care se traduc în experiențe extraordinare pentru consumatorii de pretutindeni.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *